суббота, 25 февраля 2012 г.

Конкурси для Євроклубів Тернопільщини

Як уже було визначенно на Майстерні історичної пам'яті 16 лютого 2012 року, ми оголошуємо два регіональних конкурси для євроклубів нашої області.

1. Конкурс на краще проведення майстерні історичної пам'яті або діалогу між поколіннями за методичними матеріалами проекту “Залучення молодіжних європейських клубів до збереження історичної пам'яті в Україні”. Усі необхідні для цього поради та матеріали уже доступні на нашому блозі у попередніх повідомленнях із посиланнями на сайт проекту та методичні розробки, якими можна скористатися.

http://ternopil-euroclubs.blogspot.com/2012/02/blog-post_5860.html

Також запрошуємо приєднуватись д інніціативи проекту зі створення фонду електронної пам'яті. Детальніше можна прочитати на сайті проекту

http://www.iremember.org.ua/

2. Конкурс на найактивнішого дописувача блогу євроклубів Тернопільщини. Усі автори (як координатори, так і учасники євроклубів), які подаватимуть цікаві статті на блог, можуть взяти участь у цьоиму конкурсі. Переможці визначатимуться не лише за кількістю статей, але й за їх якістю та новизною.

Нагородження переможців обох конкурсів буде проводитися на форумі Євроклубів у квітні 2012 року.

понедельник, 20 февраля 2012 г.

Методичні поради для проведення майстерень та корисні посилання

Запрошуємо Євроклуби користуватись методичними порадами з проведення майстерень історичної пам'яті.

Матеріал доступний за коротким лінком:

http://goo.gl/VW7Km (майстерня історичної пам'яті)

http://goo.gl/fm6EL (тренінг із солідарності поколінь).

За цим коротким лінком будуть доступні нові матеріали до Європейського року 2012: http://goo.gl/uwpVG

Сайт проекту: iremember.org.ua.

Про проведені вами Майстерні запрошуємо писати на е-пошту

1. адміністратора блогу Євроклубів Тернопільщини myroslava_kharchuk@yahoo.com

2. адміністарорів блогів проекту та блогу Євроклубів України iremember.org.ua@gmail.com, або euroclub.org.ua@gmail.com.

Метод "Усна історія"

Опис методу та правила проведення інтерв'ю доступні за лінком

http://www.iremember.org.ua/p/blog-page_07.html


Евалюація майстерні 16 лютого 2012 року у Тернополі

Чи планують Євроклуби проводити аналогічні майстерні?

За результатами опитування учасників майстерні більшість Євроклубів у числі 3 (27%, "Так, вже запланували") та 7 (64%, "Так, але потребуємо допомоги") висловили свої позитивні наміри щодо проведення аналогічних заходів у своїх школах.

Отож пропонуємо приєднатися до ініціатив Європейського року 2012 в Україні та проекту “Залучення молодіжних європейських клубів до збереження історичної пам'яті в Україні”та скористатися методичними матеріалами проекту (які будуть викладені на нашому блозі) для проведення шкільних майстерень.



У Тернополі зводили міст між поколіннями


16 лютого 2012р. в рамках проекту “Залучення молодіжних європейських клубів до збереження історичної пам'яті в Україні”, Тернопільський Євроклуб „Дружба” ТСШ №29 з поглибленим вивченням іноземних мов провів засідання у форматі „Майстерні історичної пам’яті та діалогу між поколіннями”.

У майстерні взяли участь представники 12 шкіл (12 координаторів та 27 учнів), влади, управління освіти та громадських організацій.

Регіональна майстерня була продовженням ініціатив, започаткованих у рамках проекту на пілотній майстерні у Києві, 19 листопада 2011 року. Метою регіональної майстерні було навчання опікунів і учасників європейських клубів роботі зі збереження історичної пам'яті та налагодження діалогу між поколіннями, опанування учасниками шляхів і методів взаєморозуміння та толерантного відношення між представниками різних поколінь, через поглиблення теоретичних знань та закріплення практичних навичок, що особливо актуально в контексті Європейського року 2012. Окрім цього, серед інших завдань було також налагодження мереженої співпраці Євроклубів Тернопільщини, обмін думками з питань необхідності залучення однолітків в європейських ініціативах та впровадження громадянської освіти в навчально-виховний процес.

Майстерня складалась із 4 частин:

  • офіційної частини – відкриття Європейського року 2012 на Тернопільщині
  • частина 1 – Діалог поколінь
  • частина 2 – Теорія поколінь. “Усна історія”. Методика проведення інтерв'ю
  • евалюації та планування подальшої діяльності євроклубів Тернопільщини.

Окрім цього, до початку тренінгу учасники з радістю познайомилися за допомогою ігор „Привітання чи комплімент”, „Асоціація”, „Ніхто не знає, що я...”, „Знайомство у формі інтерв’ю”, що дозволили учасникам познайомитися з нестандартними способами представлень себе із різних життєвих позицій та розвивати творче мислення. Також, напередодні майстерні учні-організатори євроклубу „Дружба” створили символ майстерні, що містив не лише символіку проекту, але й нагадував прапор ЄС за кількістю зірочок-шкіл-учасників.

Офіційне відкриття майстерні пройшло за участі поважних гостей, серед яких були заступник міського голови Тернополя з гуманітарних питань, Леонід Олексійович Бицюра, методисти інформаційно-методичного центру освіти Боднарчук Жанна Валеріївна, Хома Світозара Олегівна та Вівчар Андрій Дмитрович, які відзначили вагомість ініціатив року активного старіння та солідарності між поколіннями та висловили своє захоплення активною громадською позицією молоді на Тернопільщині. Також до презентації Європейського року 2012 були запрошені голова міської організації Товариства Червоного Хреста України Лех Тетяна Володимирівна та голова національної скаутської організації ПЛАСТ в Тернополі Любомир Шимків, які поділилися з учасниками інформацією про ті міжгенераційні проекти, в яких євроклуби можуть в рамках Європейського року 2012.

Також для налагодження ефективного діалогу між поколіннями, у майстерні брали участь 27 учнів 12 шкіл міста Тернополя, 12 координаторів, також представники старшого покоління: заслужений вчитель України, вчитель міжобласної школи для сліпих і слабозорих, Євгенія Михайлівна Чехунова, вчитель методист, один із засновників шкільного Євроклубу „Дружба”, Василевська Лідія Данилівна, один із засновників ГК „Терко-Авто”, „Джерман-Авто”, Омелян Мирославович Колодій, колишній директор ВАТ „Ватра” у смт. Козова, Петро Михайлович Адамів.

Спершу відбулася організаційна частина, протягом якої учасники поділились своїми очікуваннями від майстерні та допомогли „озеленити” дерево очікувань, висловлюючи побажання та очікування від тренінгу, сформувавши чіткі особистісні та колективні цілі. Також були визначені правила, які на цей раз ми означили, як „свободи” тренінгу, оскільки учасники визначали самостійно обирали, що вони вільні робити чи не робити у ході спілкування.

Частина перша майстерні була присвячена налагодженню діалогу між поколіннями і розпочалась із визначення проблем, які варто подолати, а отже, вправи „Каміння на шляху”, у якій методом мозкової атаки усі учасники зібрали цілу гору „каміння”, що є перешкодою на шляху до взаєморозуміння між поколіннями. Наступним кроком була робота у групах над питаннями особливостями сприйняття літніх людей в сучасному суспільстві та характеристики себе в старості. Метою цієї вправи було виявити спільні та відмінні риси у сприйнятті міжгенераційних проблем, стереотипів та шляхів їх подолання групами різних поколінь. Учасники самі аналізували презентації інших груп, виділяли схоже та відмінне та зробили висновок щодо характерних рис, якими наділяє суспільство літніх людей, з якими стереотипами варто боротись. Отож, далі учасники змогли зібрати „Валізу порозуміння”, щоб таки вирушити на пошуки ефективної комунікації та міжгенераційного діалогу. Цікаво й те, що за словами учасників „валіза аж тріщала від усіх якостей, засобів, почуттів, які варто використати, щоб почати цікавий діалог між представниками різних поколінь”. Пізніше, за допомогою руханки „Палітра”, учасники об’єднались у нові групи, у кожній із яких було представлені різні покоління та обговорювали питання обміну досвідом та знаннями між представниками трьох поколінь у вправі „Чому ми можемо навчитися”. Важливо відзначити, що у всіх групах відразу налагодилося цікаве та насичене спілкування незважаючи на різницю у віці та статусі учасників, що сприяло ефективному виконанню вправи. На завершення першої частини, учасникам запропонували знову згадати про те каміння, яке вони збирали на початку та перетворити його з перешкоди на шляху на будівничий матеріал та побудувати міст порозуміння між поколіннями, тож усі радо взялися за цікаву справу зведення нового шляху для спілкування. Також гості майстерні отримали подяки за актвину участь у налагодженні діалогу поколінь.

Частина друга розпочалась із вправ-енерджайзерів та коротких інтервю, які були спрямовані на визначення спільних та відмінних рис представників різних поколінь. Після цього, модератор майстерні презентувала теорію поколінь та запропонувала учасникам у нових групах доповнити її характеристикою сучасного покоління. Цікавими були думки кожної групи щодо представлених подій та цінностей покоління „зими” 2003 року –наш час, адже вони дещо відрізнялись від запропонованої теорії своїм оптимізмом та були настільки різноплановими та оригінальними, що часто переростали у плідну дискусію та сприяли розвитку нових ідей. Також спільними зусиллями була складена „капсула часу”, у яку учасники поклали не лише матеріальні цінності, але й духовні настанови своїм нащадкам. Наступним був презентований метод „Усної історії” та ініціатива створення фонду живої памяті. Учасники мали нагоду у групах із 3 осіб (інтерв’юер, респондент, експерт) провести пілотні інтерв’ю та визначити для себе, чи зацікавлені вони у використанні методу, які навички потрібно удосконалити. Також були підведені підсумки голосування „Цінності поколінь” та тест „Мій психологічний вік”.

Рефлексія проводилась у підсумку кожного модуля, проте заключна анонімна евалюація змогу учасникам поділитися думками щодо майстерні та висловити побажання і пропозиції, дати оцінку власних дій та колективної діяльності. Усі учасники отримали сертифікати від Євроклубу-організатора та інформаційно-методичні матеріали, які нам люб’язно надало Представництво ЄС в Україні в рамках реалізації цього проекту.

Результати майстерні:

1. Учасники мали змогу проаналізувати, практично застосувати та взяти на озброєння у подальшій роботі різноманітні методи та форми міжгенераціного діалогу, усвідомити проблеми та шляхи їх подолання, ознайомилися із методом „усної історії” та ініціативою проекту “Залучення молодіжних європейських клубів до збереження історичної пам'яті в Україні” з формування фонду живої пам’яті.

2. Була сформована група лідерів, які стануть осередком нових ідей для вдосконалення діяльності Євроклубів у рамках реалізації цілей Європейського року 2012 та проекту “Залучення молодіжних європейських клубів до збереження історичної пам'яті в Україні”, оскільки представники 10 із 11 запрошених шкіл висловили бажання провести каскадні майстерні у своїх шкільних громадах. А отже, участь у тренінгу осередку активної молоді забезпечила передання ними досвіду своїм одноліткам та їх залучення до участі у подальших заходах в рамках проекту.

3. Учасники визначили стратегію подальшої співпраці Євроклубів, були оголошені конкурси на найкраще проведення майстерень, найактивнішого автора блогу євроклубів Тернопільщини в рамках Європейського року 2012. Підсумки цих конкурсів будуть підведені на міському форумі Євроклубів у квітні 2012 року.

Учасники поділилися враженнями від майстерні, серед відгуків були наступні висловлювання: „тренінг був насиченим, цікавим, я знайшла багато нових друзів”, „вразила новизна та цікавість”, „цікаво почути думку людей різних поколінь про одну у ту ж проблему, приємно, коли думки співпадають”, „я задоволена, було досить цікаво, взаєморозуміння між учасниками, цікаві теми для обговорення. Відчувалась доброта кожного”. Цікаво, що учасники старшого покоління також висловили свої позитивні емоції від спілкування із представниками інших поколінь, а заслужений вчитель України, вчитель міжобласної школи для сліпих і слабозорих, Євгенія Михайлівна Чехунова, навіть цитувала поезію на тему порозуміння між поколіннями та побажала усім справжнього порозуміння між людьми.

Окрім цього, усіма учасниками тренінгу було відзначено необхідність залучення до проектів такої тематики.

Фото-звіт: https://picasaweb.google.com/117916012215787560594/162012?authkey=Gv1sRgCP3B18Dg_7W-ag

пятница, 17 февраля 2012 г.

"Євробачення" по-кременецьки!

Другий день народження відсвяткував шкільний євроклуб «Меридіан» у Кременецькій загальноосвітній школі-інтернаті, символічним святом якого став вокальний фестиваль-конкурс «Інтербачення - 2012», який відбувся 10 лютого 2012 року. Це було справжнє свято пісні, як іноземної, так і української.

Члени шкільного євроклубу вже вдруге організували конкурс. Минулого року у ньому брали участь лише учасники зі шкіл-інтернатів, цього ж разу запрошеними були ще й інші школи міста. Такі конкурси дають змогу озайомитися із музикою та культурою інших країн та зустрітися з шанувальниками музики та іноземних мов різних шкіл.

На фото: директор Кременецької ЗОШ-інтернату Мишко В.І. та Президент євроклубу "Меридіан" Страдомський Олександр(учень 11 класу) вручають грамоти і призи переможцям та лауреатам

Саме ІІ «Інтербачення» поєднало різних учнів. Учасниками стали двадцять конкурсантів, які об’єдналися у три вікові групи: діти до 8 років, юніори до 13, молодь до 16 років. Цікаво було прослухати дітей, які лише починають вивчати мистецтво вокалу, та вже практично готових артистів.

Це були учні Збаразької обласної комунальної санаторної школи-інтернату, Вербської школи-інтернату (Рівненської області), Кременецьких шкіл №1, №2, №3, №5, ліцею ім. Уласа Самчука та Кременецької ЗОШ-інтернату.

Конкурсанти виконували по дві пісні. Одна – українською мовою, а друга іноземною, що і сподобалося конкурсантам, адже вони могли заспівати улюблені пісні, незважаючи на мову, бо музика - це стан душі і вона не потребує перекладу.

Оцінювало конкурс незалежне компетентне журі у складі: Міщук С.А., Ленчук Л.С. – методистів районного методкабінету, Сабрана В.І. – викладача кафедри музичного виховання та вокально-хорових дисциплін Кременецького обласного комунального гуманітарно-педагогічного інституту імені Т.Г.Шевченка, Непомящої Ю. – музичного керівника гурту «Непомящий і друзі» районного будинку культури, Добриніної С.В. – вчителя вокалу Кременецької школи естетичного виховання ім. М. Вериківського. Важко для них було визначити кращих, адже всі діти були достойними перемоги, всі готувалися.

Присутні в залі раділи і сумували, переживали разом із виконавцями, поринали у пісню та долю героїв. Виступи учасників, їх чудові голоси, уміння виконати ту чи іншу пісню, вдало підібрані костюми справедливо і незалежно оцінило журі. Різноманіття яскравих, оригінальних суконь, українських вишиванок та посмішок було на святі. На конкурсі можна було почути безліч чарівних голосів, діти переспівували пісні не гірше їх справжніх виконавців, або й навіть створювали свій варіант пісні.

Хоч і вибір був важким, але журі вдалося вибрати кращих. Переможцями стали: в молодшій групі - Бондар Олександра ( учениця 4 класу Кременецької ЗОШ-інтернату); в середній - Яскевич Інна (ЗОШ № 5), старшій - Кравчук Лариса (учениця Кременецького ліцею ім. У. Самчука). Найприємнішим сюрпризом був «Приз глядацьких симпатій», адже глядачі мали свою думку щодо фаворита конкурсу. Його отримав юний гітарист Мокринський Валерій (учень 7 класу Кременецької ЗОШ-інтернату). Для нього це велике досягнення, адже він приймає вже вдруге участь у цьому конкурсі й отримав визнання багатьох людей.

Дуже очікуваними були виступи переможців минулорічного конкурсу Юлії Мокринської (3 клас), Олександри Кир’янчук (7 клас) та Ананстасії Оболончик (11 клас), саме вони показали свою вокальну майстерність та виступали зовсім в протилежних образах, порівняно з минулим роком, їм вдалося знову підкорити сцену «Інтербачення», але вже не як учасники, а як гості.

Завершилося свято нагородженням конкурсантів та привітанням директора школи Мишка В.І., та президента шкільного євроклубу «Меридіан», які побажали більше таких талановитих дітей, більше пісень кожного дня, не зупинятися на досягнутому, іти вперед та здійснювати всі свої мрії.

Ми надіємося, що про вокальний фестиваль-конкурс «Інтербачення» всі залишилися лише гарної думки, адже організатори дійсно старалися, й чекають всіх знову у 2013 році.


Автор: Оболончик Анастасія (учениця 11 класу, член євроклубу "Меридіан" Кременецької ЗОШ-інтернату І-ІІІ ступенів)

четверг, 9 февраля 2012 г.

Майстерня історичної пам’яті для євроклубів міста Тернополя


16 лютого 2012 року о 13.00 в приміщенні ТСШ №29 відбудеться засідання Євроклубів міста у форматі творчої майстерні.

Метою майстерні є навчання опікунів та учасників євроклубів (а в разі їх відсутності у навчальному закладі, потенційних координаторів та учнів, які хотіли б долучитися до цього руху) роботі зі збереження історичної пам’яті та налагодження діалогу між поколіннями в Україні, що особливо актуально в контексті Європейського року 2012 – року активного старіння та солідарності між поколіннями.

З метою залучення до мережі Євроклубів Тернопільщини в рамках проекту “Залучення молодіжних європейських клубів до збереження історичної пам'яті в Україні” для участі в заході запрошуються представники навчальних закладів міста – учні 8-11 класів чи студенти та керівники (координатори діючих євроклубів чи осередків громадської активності у школах та вузах) у кількості 1 керівник+1учень/студент.

Учасники дискусії матимуть можливість розглянути питання налагодження активного діалогу між поколіннями та обговорити існуючі вікові стереотипи та шляхи їх подолання, познайомитися з методом усної історії та методикою проведення інтерв’ю, отримати поради щодо проведення аналогічних майстерень у своїх школах.

Запрошуємо представників місцевої влади для обміну досвідом та сприяння розвитку соціальної активності школярів, а також представників засобів масової інформації для висвітлення цієї події, важливої для становлення місцевої громадянської освіти, подальшого розвитку мережі євроклубів на Тернопільщині та реалізації цілей Європейського року 2012.

Творча майстерня відбудеться в ТСШ № 29 І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням іноземних мов за адресою: вул. Вишнівецього 10, м.Тернопіль, початок о 13.00 в приміщенні кабінету іноземних мов № 5 (1 поверх).

Усім бажаючим прохання зареєструватися до 11 лютого за телефоном +38 (097) 6292150, або написати на е-пошту: myroslava_kharchuk@yahoo.com (Мирослава).

11 лютого зареєстровані учасники отримають точнішу програму тренінгу та рекомендації.

Контактна особа:

Харчук Мирослава, тел.: +38 (097) 6292150, е-пошта: myroslava_kharchuk@yahoo.com


Що стосується євроклубів області, то матеріали для проведення майстерні, поради та звіти публікуватимуться на блозі, тож заохочуємо вас також приєднатися до цієї ініціативи та провести схожі майстерні у своїх школах

вторник, 7 февраля 2012 г.

Тернопіль вчора, сьогодні, завтра. Надбання, реалії та перспективи

Протягом трьох місяців (листопад 2011-січень2012) Тернопільський Євроклуб „Дружба” досліджував історію, аналізував сучасний стан та розробляв можливі напрями розвитку міста з врахуванням наближення Євро-2012. Цей проект реалізовувався в рамках проекту "Молодь - європейське громадянство, місцева діяльність і партнерство в програмах у рамках Євро-2012" та залучив не лише команду Євроклубу, але усю шкільну громаду.

Серед цілей проекту варто зазначити прагнення залучити молодь до вивчення історії міста, активної участі у житті сучасного міста, формування активної громадянської позиції школярів в прийнятті рішень у майбутньому, міжкультурних та соціолінгвістичних компетенцій та необхідність розглянути питання впливу Євро-2012 на життя рідного міста

Проект розпочався із фото конкурсу „Файне місто Тернопіль”, що проводився з ініціативи команди євроклубу між школярами 3-7 класів. Завданням для конкурсантів було або знайти світлини, які були б візитівкою Тернополя та вдало його „прорекламувати”, або ж навпаки, показати невідомий Тернопіль та розповісти про місця, які стали б справжньою знахідкою навіть для корінного жителя міста. Отож, були створені 11 плакатів із світлинами Тернополя, автори нагороджені у різних номінаціях, а відтепер найкращі плакати прикрашають кімнату школяра у школі

Наступним кроком було науково-пошукове дослідження „Видатні постаті Тернопільщини” проводилось ініціативними групами молодих дослідників у кожному із 8-10 класів. Дослідницькі загони із 3-4 представників від кожного класу шукали інформацію про видатних людей рідного краю у різних галузях (митці, науковці, громадські діячі тощо), а в результаті була створена бібліотечка видатних постатей краю, яка є доступною тепер для користування усіма учнями школи

Фото: https://picasaweb.google.com/117916012215787560594/Photocontest_library?authkey=Gv1sRgCOTYrKmExOer7QE

Також цікавим та незвичним для усіх учнів школи стало опитування серед школярів 2 вікових груп 6-9 та 10-17 років. Метою опитування було дізнатись про уявлення жителів міста, як дорослих так і зовсім малят про Тернопіль, перевіряючи їхні знання про рідне місто, з’ясовуючи побажання тернополян напередодні Євро-2012, тому питання стосувались, як і мав на меті проект, історії міста, сучасності та майбутніх перспектив. Результати дослідження були презентовані на форумі Євроклубів та проаналізовані за допомогою статистичних методів.

Також, в рамках цього проекту були створені презентації-візитки міста з метою якнайкраще представити місто європейцям, які можуть завітати до нас та створити позитивний імідж Тернополя. Одна із візиток містить довідкову інформацію, інша візитка є фільмом під назвою „Файне місто” та носить більш рекламний характер із слайд-шоу найкращих краєвидів міста під супровід найпопулярнішої пісні про наше місто.

На підсумковому тренінгу в рамках проекту 24 січня був також проведений аналіз соціокультурної, спортивної та туристично-екологічної сфери в житті міста та області з використанням методу SWOT. Усі 3 групи брали участь в обговоренні уже в новому складі. Також був використаний метод 6 капелюхів де Боно для аналізу ситуації впливу Євро-2012 на життя міста. В результаті, були розроблені проекти розвитку міста в зазначених сферах та створені електронні презентації з метою подальшого використання та демонстрації.

Фото: https://picasaweb.google.com/117916012215787560594/24Jan2012_summinUpTraining?authkey=Gv1sRgCPmKjeDtjcW_eA

Ну і звісно ж, найбільш масовим та захоплюючим заходом став фестиваль культур, що проходив 17-18 січня з метою висвітлити аспекти міжкультурного діалогу між Україною та іншими європейськими країнами, що стане невід’ємною частиною із початком Євро-2012. Творчі групі учнів 8-10 класів на чолі із вчителями-координаторами презентували 14 країн ЄС. Згідно положень про фестиваль, презентації обов’язково повинні були містити інформацію про символіку країни (герб, прапор, гімн, національні костюми, символи, святі-покровителі, тощо), елементи культури (музика, танці, художнє мистецтво, архітектура, свята...), видатних особистостей/місця, традиційні страви та поширені уявлення про націю, її характеристика, стереотипи, що склались і чи вони дійсні зараз. Команди також використовували елементи драматизації, національних танців, демонстрували національні костюми та частували глядачів стравами. За підсумками були визначені переможці у кожній віковій категорії. Наразі створена мультимедійна бібліотека із інформацією про 14 презентованих країн, яка надалі буде поповнюватися новими матеріалами.

Фото: https://picasaweb.google.com/117916012215787560594/1718Jan2012CultureFestival?authkey=Gv1sRgCOX2m5z48Pr89QE

Також, варто зазначити, що питання євро інтеграції України та нашої громади зумовили проведення тренінгів з питань толерантності та прав людини були проведені двічі (22 листопада та 12 грудня 2011 року) перед фестивалем культур з метою формування рівноправного ставлення до представників інших країн та релігій, а також з метою попередження будь-яких проявів не толерантної поведінки молоді під час Євро-2012. На другий тренінг був також запрошений тренер-психолог із громадської організації „Молодіжна реформація”.

Фото:

https://picasaweb.google.com/117916012215787560594/Tolerance_trainings?authkey=Gv1sRgCLqjvovSgtCofA

Підсумки проекту були презентовані на форумі Євро клубів міста Тернополя, який проходив у нашій школі 25 січня 2012 року. Президент євроклубу розповіла представникам 10 інших євроклубів міста про перебіг заходів в рамках проекту та отримані результати.

Фото: https://picasaweb.google.com/117916012215787560594/25Jan2012forum?authkey=Gv1sRgCI_44K6c16r7FA


Автор: Харчук Мирослава, координатор Євроклубу "Дружба", ТСШ №29, моб.тел. 0976292150

Ласкаво просимо!

Раді вітати Вас на щойноствореному блозі євроклубів Тернопільщини та запрошуємо усі євроклуби нашої області стати не лише читачами, але й активними авторами цікавих статей. Будемо раді, якщо Ви поділитесь історією успіху Вашого євроклубу, розповісте про вдалий проект, дасте пораду чи розпочнете нову ініціативу. Адже для цього і створений цей блог. Сподіваємося, що він допоможе у налагоджені роботи мережі євроклубів Тернопільщини, активізує їхню роботу та сприятиме подальшій тісній співпраці